duminică, 2 septembrie 2007

Cea mai proasta inventie a omului?

Ma gandeam zilele astea la faptul ca nimic din ce a creat omul nu va fi etern sau longeviv,dar totusi m-am oprit asupra unui aspect care ne domina,care ne-a schimbat radical,pe noi oamenii.
Este vorba despre "bani",care la inceput,stim cu totzii ca erau folositzi pentru comert..bla bla. Nu neg avantajele,dar cu timpul s-a ajuns la egalitatea bani = fericire(nu mai zic de timp=bani) pentru mult prea multi oameni.Inventia aceasta stralucita a ajuns sa ne conditzioneze libertatea, sentimentele chiar si senzatiile,incotro ne indreptam!?De cand a ajuns banul o coordonata existentziala a omului?Nu era de ajuns ca ne luptam cu timpul si cu spatziul?
Este cunoscuta tendinta omului de a dori sa aiba mereu un avantaj asupra semenilor sai si cum putea fi creat mai usor,decat prin bani?
Banii nu mai sunt niste hartii, au devenit o valoare precum dreptatea si adevarul,dar ce e drept si
adevarat in bani?

9 comentarii:

Volod spunea...

Buna ideea de a trata un astfel de subiect... si acum imi vine in minte ce spunea formatia ABBA intr-o melodie:" Money, money, money
Must be funny
In the rich mans world
Money, money, money
Always sunny
In the rich mans world
Aha-ahaaa
All the things I could do
If I had a little money
Its a rich mans world." De unde as putea sa incep sa comentez acest omniprezent concept de "ban" ? Intr-adevar, sunt avantaje, cumparam mancare, haine si alte lucruri necesare vietii, ii ajutam pe cei de langa noi, etc., DAR banul chiar a devenit o coordonata existentiala a omului in general. De aceea, exista indivizi care, pentru sume cat mai mari din acesti nenorociti de bani, ar face orice, ar ucide, s-ar cobori mult sub nivelul de animal si de ce nu (la o scara mai larga ;) ) ar distruge planeta, secand-o de toate resursele ei... si toate astea ca sa aiba cat mai multi BANI. E normal sa-ti doresti sa traiesti mai bine, sa ai un salariu decent si nu unul de mizerie, dar de aici si pana la a visa sa faci bani toata ziua e cale luuunga. Un lucru e clar: banii nu-ti aduc fericirea si aici unii ar putea spune: "Ei, nu ????" Senzatia aceea de satisfactie pe care o are cineva cu foarte multi bani, atunci cand se da cu iahtul pe apa, sau isi ia tzashpe vile cu piscine si haine toate de firma, nu se numeste "fericire", e cel mult o stare de bucurie, atat. Adevarata fericire nu consta in cele materiale ( zic eu :P ), ci in lucruri superioare unui costum versace. ;) Pentru unii, banii au devenit o valoare, in vreme ce altii nu dau doi bani pe aceasta valoare :D. Cert este ca privita de undeva de sus, lumea noastra a ajuns o superjungla, in care toti (sau aproape toti) se bat si se mananca intre ei pt bani, iar acest lucru nu poate fi decat trist. Omul se streseaza sa faca bani si dupa ce ii aduna, se streseaza gandindu-se cum sa ii ascunda de vecinul sau cum sa-i investeasca, astfel incat sa-i iasa tot mai multi bani. Si dupa ce castiga mai multi, tot nu e multumit, ar vrea sa fie cel mai bogat din tara, din lume, poate ar vrea sa-i curga bani prin vene, sa inhaleze bani, sa traiasca doar cu ei...ce scenariu macabru...oare degeaba se spune in popor ca "Banu-i ochiul dracului" ?

piky spunea...

:))ai bani..ai de toate cam asa e regula
intr-adevar sunt avanatje si dezavantaje..sunt oameni care au prea mult si altii deloc..desi ar trebui sa existe totusi un echilibru..
totusi..daca nu ar fi bani..ar fi mult mai rau..nu am fi evoluat :)) sau cine stie..
banul a devenit pt toti un scop : muncesc sa fac bani,invat sa fac bani..etc (devine chiar o obsesie pt unii)..
banu manipuleaza ..conduce >:)
:)) dar..fara bani nu se poate..
a..si referitor la..banii nu aduc fericirea...poate asa e..nu o aduc..dar o intretin :D :))))
c'est la vie :-j

Volod spunea...

Daca banii n-aduc fericirea, inseamna ca existenta fericirii nu este conditionata de cele materiale, de aici concluzia logica (parerea mea :D) ca banii n-au cum s-o intretina. ;)

andrei_xp spunea...

e nevoie de bani! daca ai putini, zici ca n-ai deloc, iar daca ai prea multi zici ca vrei mereu mai multi si mai multi! toata omenirea si toata planeta asta imputzita pe care toti ne aflam, se afla in echilibru si de aceea putem spune ca existam. daca echilibrul din sistemul solar s'ar duce,atunci tot ce ar exista s'ar duce! in viata trebuie sa mentinem un echilibru. mda...echilibru... acesta e cuvantul potrivit. si stiti de ce? pentru ca cel ce doreste prea mult,risca sa piarda tot ce a strans pana atunci,dar si cel care vrea prea putin... s'ar putea sa nu se aleaga cu nimic!

Anonim spunea...

si dak as avea prea multi tot nu as trai bn..as trai cu frik..dak intra cnv peste mn in ksa dupa ei?:-s

Anonim spunea...

sa te fut BlackShad pe tine si pe blogu` tau de merda

BlackShad spunea...

Deja avem "anonimi" care isi exprima dorintze :) da n-am nimic cu gay asa ca simte-te ca acasa :>

Anonim spunea...

ia uite`l si p "italiano vero";;) s`a simtit atacat... dupa ce sta 11 luni si munceste pt bani...vine "si`i sparge" intr`o seara intr`un club in bc;;) trist:> (k tot era vorba d bani..8-| )

Anonim spunea...

Multi si-ar vinde si mama pt o suma bunicica si nu vad de ce.Nu vad de ce pentru ca exista si oameni care sunt super fericiti fara un leu in buzunar pe cand altii au tone de bani si chiar daca par a fi fericiti multi zic ca nu sunt deloc.Oricum banii se duc imediat,ce rost are sa ne invartim viata in jurul lor?